Wednesday, 10 October 2012

L.O.G.I.S.T.I.C.S


  
Assalamualaikum guys ! 
Untuk kali ni entry special edition sikit taw. Rugi kalau tak baca, hikhik. Cuba tengok tajuk diaa
L to the O to the G to the I to the S to the T to the I to the C to the S 
So, bagi u'lls yang ambil yang course Logistics ni,
u'lls tahu ke idak apa Logistics senanya ni?
Okay mari sini i'lls nak cerita sikit pengalaman i'lls masa kengkawan i'lls tanya 
i'lls apa course apa untuk sambung diploma dedulu.

kawan : babe, kau amek apa seh further diploma nanti?
i'lls : ohh, logistics je
kawan : whatt? logi? cuci tangki najis ke? haha
i'lls : maksud kauuu?!!

Sadis tak cerita i'lls? Hmm sangat sedih ya disitu. Pada awalnya i'lls pun taktahu apa tu Logistics tapi bila tanya orang sini, tanya orang sana. Sikit sikit i'lls tahu lah apa itu Logistics. Hehe

So, sesiapa yang taktahu apa itu Logistics, i'lls terangkan
 kat sini serba sikit pasal this course okay !




Sila tengok gambar diatas ye anak anak sekalian !
Inilah yang dinamakan logistik. Pelajar Logistik bukan sahaja belajar mengenai penghantaran barang tapi bermula dari permulaaan proses. 


Siapa yang betul-betul dalam bidang ni akan faham apa itu logistik, percaya tak kalau i'lls cakap bahawa sesuatu organisasi itu akan musnah tanpa Logistik? Perkara itu memang benar sebab sesebuah organisasi sangat memerlukan unit Logistik untuk menggerakkan proses perjalanan barang. Kalau tak ada unit Logistik unit mana lagi nak buat kerja tu? Fikirkan.

Selain itu, unit Logistik juga amat rapat dengan unit Kewangan di sesuatu organisasi. Kenapa i'lls cakap macam tu? Sebab bila unit Logistik ingin membeli bekalan barang untuk organisasi kita perlu merujuk kepada unit Kewangan terlebih dahulu bagi mendapatkan kewangan untuk memesan bekalan baru.


Setakat ini sahaja yang i'lls mampu cerita, nanti kalau ada masa, i'lls cerita lagi pasal Logistics okay !
Daaaa ;)



Bermanfaat? Likelahh :)

3 comments:

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa said...

First come to my mind.

What, kau amik dip logistik?

yup.


ohh. *dlm hati : konfirm keje dgn Indahwater.

FundamentalOfManagement said...

Kenapa Indahwater? Kejam betul ! HAHA

nurliana ismail said...

nice blog, content dan ayat yang digunakan mudah difahami. keep it up :)